سنت آش شیر سیرجان جاذبه گردشگریست
- شناسه خبر: 530
- تاریخ و زمان ارسال: 12 دی 1400 ساعت 09:38
- نویسنده: فاطمه فتحعلی زاده
هفتادمین نشست کانون گردشگری دانشگاه یزد با موضوع تبدیل سنتهای ملی و محلی به رویداد گردشگری برگزار و در این نشست به مراسم آش شیر، کوه شاه خیر الله پاریز اشاره شد.
عضو هیات علمی دانشگاه یزد بحث احیای سنتهای ملی و محلی را دارای اهمیت خواند و به نقش آن در توسعه گردشگری تأکید کرد.
محمد حسین ایران نژاد پاریزی در همین راستا به تجربه سنت جشن آششیر در شهر پاریز اشاره کرد که هرسال چهل روز بعد از عید نوروز در دامنه کوه شاه خیرالله توسط عشایر منطقه برگزار میشود و گردشگران زیادی را به خود جذب کرده است.
این کوه در نزدیکی پاریز، صخرهای عظیم و نسبتا بلند، که به «شاه خیرالله» یا شاه خلیلالله «کوه عروس» یا به قول دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی در کتاب یعقوب لیث «خال کوه» معروف است.
محدودهی خال کوه هم اکنون در اختیار عشایر و گلهداران پاریز است. مردم این ناحیه یک رسم قدیمی دارند که هنوز در میان این عشایر وجود دارد و احتمالا مربوط به قبل از اسلام و اعتقادات میترائیسم است. بر اساس این رسم، مردم در روز چهلم (چهل روز بعد از نوروز) یعنی نهم اردیبهشت در کنار این کوه جمع شده و آش شیر میپزند که این آش تشکیل شده از آش رشته، اما به جای آب از شیر گوسفند در آن استفاده می شود.
از قدیم هرساله از عید نوروز تا ۴۰ روز بعد از عید دامداران و عشایر فرآوردههای دامی و به ویژه شیر دامهای خود را رایگان بین مردم و فقرا توزیع میکردند و علت برگزاری این آئین در این تاریخ می باشد.