یک سوم جوانان سیرجانی دچار اضافه وزن و چاقی
- شناسه خبر: 6630
- تاریخ و زمان ارسال: 27 اردیبهشت 1402 ساعت 09:21
- نویسنده: فاطمه فتحعلی زاده

به گزارش «شهرمنسیرجان»؛ چاقی و اضافه وزن یکی از معضلات مهم بهداشتی در سراسر جهان و از جمله در کشور و شهر ما محسوب میشود. تحقیقات اخیر نشان میدهد که شیوع چاقی و اضافه وزن به میزان هشدار دهندهای رو به افزایش است.
در زمان های گذشته چاقی در گروه میانسال و سالمند شیوع داشت، اما امروزه در گروههای سنی پایینتر نیز به وفور دیده میشود که این موضوع جای نگرانی دارد.
به گفته مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی سیرجان؛ براساس آمارهای موجود در سیستم بهداشت دانشکده، به طور کلی ۲۴ درصد از افراد بالغ سیرجانی چاقی و اضافه وزن دارند.
مریم علینژاد ادامه داد: در بررسیهای صورتگرفته در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۱ مشخص شد؛ ۳۲.۶ درصد از جوانان، ۱۰ درصد افراد میانسال، ۲۴ درصد سالمندان و ۱۲ درصد کودکان زیر ۵ سال سیرجانی به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستند.
او افزود: ۷٫۸ درصد از سالمندان و ۱۲٫۶ درصد از کودکان زیر ۵ سال و نوجوانان نیز نیز دچار لاغری و لاغری شدید هستند.
علینژاد گفت: بروز چاقی و اضافه وزن عمدتاً به سه دلیل ژنتیک، تغذیه و عوامل محیطی از جمله بیماریها، کاهش متابولیسم با افزایش سن، مصرف داروها و غیره میتواند رخ دهد.
او در ادامه گفت: چاقی اصلیترین عامل ابتلا به بسیاری از بیماریهای غیر وا گیر مانند بیماریهای قلبی- عروقی، دیابت، مشکلات عضلانی- اسکلتی(بیماریهای تخریب کننده مفاصل) و سرطانها (رحم، سینه، تخمدان، پروستات، کبد، کیسه صفرا، کلیه و کولون) است؛ بطوریکه در بعضی از این بیماریها مثل دیابت نوع۲ تنها با کاهش ۵ درصد از وزن خود میتوانید به راحتی بیماری را کنترل کنید و در بعضی از شرایط بهبود کامل را بدست بیاورید.
این متخصص تغذیه در پایان چندین توصیه جهت مقابله با چاقی ارایه کرد:
1.هر روز حداقل 30 دقیقه پیاده روی تند باید انجام شود.
2. تعداد وعده های غذا در روز را افزایش و حجم غذا را در هر وعده کاهش دهید.
3.هیچ یک از وعده ها به خصوص وعده صبحانه نباید حذف شود.
4.غذا را باید به آرامی مصرف کرد. از تند غذا خوردن اجتناب شود و بین لقمه های غذا اندکی تامل شود.
5. روزانه حداقل 5 واحد سبزی مصرف شود یعنی اگر یک عدد گوجه فرنگی و یک عدد خیار متوسط در وعده صبحانه، یک پیش دستی سبزی خوردن در وعده ناهار، یک پیش دستی سالاد شامل کاهو، هویج، خیار، گوجه فرنگی، کلم، گل کلم، فلفل دلمه ای به دلخواه در وعده شام مصرف شود، 4 واحد از گروه سبزی ها مصرف شده است. برای پیشگیری و کنترل چاقی توصیه می شود مصرف سبزی ها بیشتر شود.
6. می توان با استفاده از چاشنی هایی مثل آب لیمو، آب نارنج، آب غوره بدون نمک همراه با روغن زیتون یا با ماست کم چرب، روغن زیتون، کمی آب لیمو یا آب نارنج و یا سرکه یک سس سالاد سالم تهیه کرد.
7. به جای استفاده از تنقلات و هله هوله ها در میان وعده ها می توان از میوه و شیر و کشک و میوه خشک یا مغز ها استفاده کرد.
8. مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی قند های ساده مانند انواع شیرینی ها، شکلات، آب نبات، نوشابه ها، شربت ها و آب میوه های صنعتی، مربا و عسل باید محدود شود.
9. مصرف مواد پروتئینی ایی از جمله حبوبات و تخم مرغ در وعده های اصلی به کنترل اشتهای ما کمک میکند.
10. تا حد امکان غذای خود را کم چرب درست کنید روغن ها سهم زیادی در چاقی شکمی ما دارند.
11. از خوردن پنیرهای خامه ای، ماست خامه ای، هر نوع ماست یا چربی بیش از 2.5درصد، گوشت های چرب، مرغ با پوست، غذاهای سرخ شده و چرب، سیب زمینی سرخ کرده، روغن جامد و نیمه جامد، روغن حیوانی، کره، دنبه، خامه و سرشیر، شیرینی و 12.کیک های خامه ای، شکلات، آب نبات، دسرهای شیرین، چیپس، بستنی بخصوص نوع سنتی، سس های سالاد چرب، کله پاچه، نوشیدنی های قندی و شیرین مثل نوشابه ها، آب میوه های صنعتی با شکر افزوده، ماءالشعیر و شربت های شیرین اجتناب شود.
13.مصرف انواع ساندویچ، سوسیس، کالباس و همبرگر، پیتزا، آجیل، انواع مغزها، زیتون، غذاهای آماده و کنسروی، مصرف نمک و غذاهای شور به حداقل ممکن رسانده شود (حداکثر یک بار درماه).