توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به وبا
- شناسه خبر: 3227
- تاریخ و زمان ارسال: 8 تیر 1401 ساعت 12:04
- نویسنده: فاطمه فتحعلی زاده

این روزها زمزمههای شیوع وبا در کشور شنیده میشود، اوایل هفته بود که ابتلای موارد مشکوک به این بیماری در کردستان گزارش شد و پس از آن خبر رسید که تا به این لحظه از بین موارد مشکوک پنج نفر مبتلای قطعی به این بیماری در کشور شناسایی شدهاند.
با توجه به هشدار وزارت بهداشت پیرامون احتمال شیوع وبا در کشور راههای پیشگیری از آن را از علوم پزشکی سیرجان جویا شدیم.
به گفته روابط عمومی علوم پزشکی سیرجان؛ وبا نوعی بیماری اسهالی خطرناک در مناطق گرمسیری است که اسهال حجیم بدون تب و درد شکم، کم شدن ادرار و گرفتگی عضلات پشت ساق پا از جمله علائم مهم این بیماری به شمار می رود. در این بیماری حدود ۸۰ درصد از مبتلایان، ممکن است علائم بالینی نداشته یا اسهال خفیفی داشته باشند.
به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سیرجان؛ بیماری وبا از طریق مصرف آب، شیر، سبزی و میوه آلوده و یا تماس با مواد عفونی شیوع پیدا می کند و پیشگیری از آن به ویژه در فصل گرما با رعایت توصیه های بهداشتی میسر می شود. بسیاری از کارشناسان، تهیه سبزی و میوه از محل های مورد اعتماد و همچنین شستن و ضدعفونی کردن این خوردنی ها را مهم ترین راهکار پیشگیری از وبا در فصل تابستان می دانند.
این بیماری در بیشتر موارد علایمی ندارد و فرد مبتلا به آن، در صورت تأخیر در مراجعه به مراکز درمانی به دلیل کاهش شدید آب بدن، در معرض خطر مرگ قرار می گیرد. اما در صورت تشخیص صحیح بیماری و مراجعه به موقع به مراکز بهداشتی و درمانی، مرگ و میر این بیماری به کمتر از نیم درصد می رسد.
با توجه به این که در برخی از کشورهای همجوار براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، آمار بیماری وبا افزایش پیدا کرده است برخی مراقبت ها باید صورت گیرند از جمله:
رعایت بهداشت فردی شامل شستن دست با آب و صابون.
مصرف آب آشامیدنی سالم. (در صورت استفاده از آب چشمه ها، حتماً قبل از مصرف جوشانده شود)
سبزیجات و میوه باید با آب سالم و تمیز به طور کامل شسته و پس از ضدعفونی مصرف شوند. (استفاده از 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی برای هر لیتر آب در انگل زدایی و نصف قاشق چایخوری برای 5 لیتر آب در گندزدایی میوه و سبزی مؤثر بوده و آبکشی سالم و پاک کردن میوه و سبزی، پیش از انگل زدایی و گندزدایی نیز بسیار مهم است. همچنین میتوان از محلولهای ضدعفونی مجاز موجود در داروخانه ها استفاده کرد.)
قبل از تهیه و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا و شیر دادن به کودک، بعد از اجابت مزاج، بعد از شستن و تمیز کردن کودک، بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، مرغ و ماهی و بعد از مراقبت از بیمار اسهالی باید دست ها با آب و صابون به طور کامل و حدود چند دقیقه شسته شود.
افراد مبتلا به اسهال و استفراغ آبکی در معرض خطر کمآبی هستند.
در طول سفر در صورتی که امکان شست و شو، انگل زدایی و ضد عفونی وجود نداشت می توان از مصرف سالاد و سبزی خام خودداری کرد.
همراه داشتن آب آشامیدنی سالم یا آب بطری دارای مجوز بهداشتی در مسافرت، برنامه های تفریحی و هنگام گردش در خارج شهر ضروری است و در صورت نبود این امکان، می توان چای و میوه آبدار مانند هندوانه را جایگزین کرد.
از مصرف یخ های غیربهداشتی خودداری شود.
عدم خرید و مصرف غذاهای آماده و غیربهداشتی از افراد دوره گرد.
آبمیوه، معجون، بستنی، انواع آب هویج، شیرموز و شربت از جمله مواردی است که باید از مکان های بهداشتی تهیه شود.